Pertubuhan Silat Seni Gayong Malaysia

Laman Web Rasmi, No. Pendaftaran: PPM-010-04-09042013

         


 

1 Sept 2016

Melalui surat siaran KPM Bil 10 Tahun 2016 bertarikh 24 Ogos 2016, Kementerian Pendidikan telah meluluskan pelaksanaan Program 1 Silat 1 Sekolah (1S1S). Program ini adalah dibawah inisiatif PESAKA dalam usahanya untuk membentuk pasukan pesilat di kalangan anak-anak sekolah. Dalam usaha ini pihak berkenaan telah membangunkan sebuah silibus secara spesifik dalam konteks penyediaan jurulatih, persijilan dan tingkatan bengkungnya sekali. Meskipun begitu, KPM telah meletakkan persetujuan bahawa ianya adalah merupakan program tawaran kepada sekolah-sekolah yang telah mengadakan kegiatan silat. Program ini tidak boleh berdiri dengan sendirinya tanpa kewujudan silat perguruan dalam sekolah terlebih dahulu.

Pihak PESAKA telah mensyaratkan bahawa program ini hanya boleh dikendalikan oleh jurulatih yang telah ditauliahkannya, iaitu yang telah mengikuti kursus dan diluluskan oleh pihaknya. Namun, semua ahli dan gurulatih Gayong Malaysia harus maklum bahawa penubuhan gelanggang di sekolah-sekolah tidak tertakluk kepada pelaksanaan program ini. KPM masih kekal dengan syarat dan peraturan sedia ada serta meneruskan aktiviti pertandingan silat anjuran tahunannya. Pihak PSSGM amat menyokong usaha baik PESAKA dalam menghasilkan atlit negara melalui program ini. Untuk itu, pihak PSSGM bersedia menerima rundingan dan persefahaman dari pihak PESAKA bagi menyusun latihan serta pentauliahan menjalankan latihan 1S1S di gelanggang sekolah kendalian Gayong Malaysia di seluruh negara.

Salinan surat siaran dan garis panduan pelaksanaan 1Silat 1Sekolah untuk rujukan umum boleh dimuat turun dari menu 'Muat Turun Borang' atau klik di tajuk artikel ini di atas.

 

Attachments:
FileFile size
Download this file (Surat Siaran dan Garis Panduan 1Silat 1Sekolah.pdf)Surat Siaran dan Garis Panduan 1S1S2693 kB